top of page
pexels-stein-egil-liland-3384692.jpg

2023 - Ekomodernisterna på Almedalen


Under Almedalsveckan 2023 tog Ekomodernisterna stora steg mot att främja effektiva miljö- och klimatåtgärder genom en serie mycket uppskattade seminarier med fokus på stadsutveckling, GMO och precisionsfermentering, samt klimat/energi. Med över 100 entusiastiska deltagare blev våra evenemang en plats för kunskapsspridning, diskussioner och värdefulla möten.För dig som missade evenemangen på plats finns nu möjligheten att ta del av dem i sin helhet genom de blå markerade länkarna nedan.


I detta seminarium utforskar vi hur Sverige, Finland och EU kan leda vägen i den gröna omställningen och höja ribban för klimatmålen. Sverige har länge varit ledande i omställningen, men vad kan vi lära av föregångslandet Finland? Med deltagande från framstående personer som Daniel Westlén (Statssekreterare hos klimat- och miljöministern), Emma Wiesner (EU-parlamentariker för Centerpartiet) och Atte Harjanne (riksdagsledamot och gruppledare för De Gröna i Finland), erbjöd seminariet en djupdykning i praktiska lösningar och utmaningar som formar vår klimatpolitik idag och imorgon.


I vårt andra seminarium utforskar vi hur städer kan planeras och byggas både hållbart och långsiktigt. Nya teknologier lockar men väcker också reaktioner. Vi diskuterar hur politiker och beslutsfattare kan omfamna och dra nytta av utveckling och innovationer som bidrar till både hållbara städer och en rikare naturvärld.  Med perspektiv från branschledare som Emelie Eriksson (chef stadsutveckling och ackvisition, ByggVesta) och Jeppe D Larsen (director Livelo Bikes) och Atte Harjanne (riksdagsledamot och gruppledare för De Gröna i Finland) uppmuntrades deltagarna att tänka innovativt och utmana konventionella idéer.I det tredje seminariet lanserade vi kampanjen ReBoot food från WePlanet och Ekomodernisterna. Seminariet erbjöd en inblick i hur GMO och precisionsfermentering kan vara nycklar till att möta morgondagens matutmaningar. Vi diskuterar betydelsen av bland annat GMO och Precision fermentation och hur det hotas av kommande EU-lagstiftning. Kan Ukrainas jordbruk komma på fötter utan GMO och med 25 % ”ekologisk” odling? Med Atte Harjanne (riksdagsledamot och gruppledare för De Gröna i Finland), Patrik Strömer (näringspolitisk expert Livsmedelsföretagen) och Simon Wakter (ordförande Svenska Ekomodernisterna) utforskades möjligheter och hinder för dessa banbrytande tekniker.


Vi på Ekomodernisterna är fast beslutna att fortsätta driva på för en grönare och mer hållbar framtid, och vi hoppas att du vill fortsätta stödja oss i den resan.
Comentarios


bottom of page